Mapungubwe Interpretation Centre
Mapungubwe National Park, Limpopo, South Africa, 2002-2010

 

The Mapungubwe National Park celebrates the site of an ancient trading civilization in the context of a natural setting. The complex landscape was both the inspiration for the design and the source of the materials for the construction of the new Interpretation Centre, resulting in a composition of structures that are authentically rooted to their location. The building is visually contained by two hollow cairns that evoke route-markers found in Southern African cultures. Timbrel vaulting is used to construct billowing forms that expose the arched edges of their thin shells, an analogy of the archaeological revelation of past cultures.

The project's agenda extends beyond the presentation of the area's history to awaken an understanding of the vulnerability of the local ecology. These objectives are manifested in the construction process of the Centre in which unemployed local people were trained in the manufacture of stabilized earth tiles and in building the vaulting.

More Information